Kapuzbaşı Şelalesine Nasıl Gidilir
Kayseri-Develi yoluyla veya Kayseri –Yeşilhisar yoluyla Yahyalı ilçesine ulaşım sağlanır. Yahyalı ilçesinden sırasıyla Dikme- Delialiuşağı- Yeşilköy- Kapuzbaşı güzergahı. Yahyalı ilçesi Kapuzbaşı Şelalesi mesafesi yaklaşık 65 km dir. Yahyalı’dan itibaren yaklaşık 1-1.30 saat sürmektedir. Adana orman yolundaki yol çalışmalarının tamamlanmasının ardından Adana- Aladağ- Kapuzbaşı Şelalesi yolu Adana’dan gelecekler için ideal bir seçenek haline geldi. Ulaşımla ilgili detaylı bilgi için 0533 394 75 77 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
KAPUZBAŞI ŞELALESİ
Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Kapuzbaşı Şelalesi yüksek debisi, eşsiz manzarası ve insana huzur veren sesiyle mutlaka görülmesi gereken doğal bir zenginlik... Şelalenin en önemli özelliği; kaynağından çıktığı şekilde aşağıya dökülmesi... Şelale suyunun oluşturduğu nehir kıyısında kurulu ağaç evleri ve civardaki kır lokantalarıyla (www.kapuzbasiselalesi.net)tadına doyamayacağınız bir tatil sizi bekliyor...
Kapuzbaşı şelaleleri, Türkiye’nin en önemli şelalelerinden biridir. . Kapuzbaşı şelalesi, elif şelalesi ve güney şelale olmak üzere üç kısımdan ve toplamda 7 adet şelaleden oluşmaktadır. Kayalar arasından fışkıran, 30-76 metre yüksekliklerden çok büyük su debisi ile dökülen, yaz ve kış aylarında devamlı surette akan kaynak şelaleleridir.
Kayseri'nin Yahyalı ilçesine 65 km mesafede bulunan Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Aladağ zirvelerinde bulunan kar ve buzulların erimesiyle beslenen, yaz-kış suları hiç kesilmeyen şelalelerden doğudaki 3 şelale Takım şelale adını alırlar ve yükseklikleriyle(76m) tanınırlar. Elif şelalesi ise yayvan ve dağınık olup çevresi mesire yeridir.
Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Kapuzbaşı Şelalesi'nin en önemli özelliği kaynağından çıktığı şekilde aşağı dökülmesidir. Kapuzbaşı Şelaleleri (76m) irtifa akışı itibariyle Victoria Şelalesi (100m) hariç Amerika'da bulunan Niagara Şelalesi'nden(55m), Finlandiya'da bulunan İmatra Şelalesi'nden(25m), Erzurum'daki Tortum Şelalesi'nden (50m),Antalya'daki Düden Şelalesi'nden(25m) ve Manavgat Şelalesi'nden (5m) daha büyüktür. Şelalelerin aktığı yerin rakımı 700 metredir. Aladağlar'ın zirvesinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenmektedir.
Günübirlik piknikçilere ve doğa turizmi yapmak isteyenlere, eşsiz güzelliğiyle farklı alternatifler sunan şelalelerin döküldüğü yerden başlayarak, Zamantı Irmağı'na kadar derin bir vadi içerisinden kıvrılarak, akan dereler üzerine kurulu ahşap küçük evler, Baştürk Dinlenme Tesisi konuklarına dere ve kuş sesleri arasında huzurlu bir ortamda dinlenme imkanı da veriyor. Yaz aylarında yaklaşık 30 bin kişinin ziyaret ettiği şelalelere ulaşmak için, düzeltilen, genişletilen ve asfaltlanan yol biraz zahmet verse de, sonunda varılan manzara gelenleri kendisine hayran bırakıyor. Şelale altında bulunan çalışır durumdaki ve ne zaman yapıldığı bilinmeyen eski su değirmeni de, ziyaretçilere nostalji yaşatıp, geçmişe götürüyor.
Avrupa’nın en yüksekten düşen şelalelerini düşünün lütfen… Bir de dünyanın… Acaba kaç metre yüksekten düşmektedirler?
'Niagara 55 metreden düşerken, Kapuzbaşı 77 metreden düşüyor.'
KAPUZBAŞI ŞELALESİ KONAKLAMA
Kapuzbaşı şelalesinde bungalov evlerde konaklama imkanları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Baştürk Dinlenme Tesisi bungalov evler ve çadır kamp alanı ile öne çıkmaktadır.
KAPUZBAŞI ŞELALESİNDE NE YENİR
Şelale ırmağının kenarında kurulmuş Baştürk Dinlenme Tesisin’de favori yemekler saç kavurması ve alabalıktır.Yöresel ürünlerden hazırlanmış organik bir köy kahvaltısı da çok fazla rağbet görmektedir.